Creatief mediteren #recensie

De modder uit je ogen en de spetters van de spiegel

Met een indrukwekkend voorwoord opent therapeut en trainer Wendy Smit het boek Creatief mediteren. Creatief mediteren is een toegangspoort naar meer bewustzijn, ontspanning en creativiteit. Het opent spreekwoordelijke deuren en brengt je (weer) in contact met wie je bent en wat je belangrijk vindt in je leven. Daarom stimuleert de schrijfster je om je eigen creatieve meditatieroutine te ontwikkelen, waarbij 'doen' het sleutelwoord is. Bij alle creatieve meditaties in het boek gebruik je namelijk je handen en een pen, camera, klei, potlood, steen of kwast.

Het boek bestaat uit vier onderdelen.

Deel 1: De basis; een zeer uitgebreide handleiding om te komen tot een creatief meditatieprogramma. Maar ook richtlijnen voor als je snel op weg wilt.

Deel 2: Creatieve meditatie oefeningen en combinaties van de verschillende vormen. Inclusief materiaalkeuze, stappenplan, tips en variaties.
  • Schrijven met o.a. Haiku en de dichtvorm Tanka
  • Tekenen met o.a. vormtekenen, droedelen, mandala en waarnemend tekenen
  • Schilderen met o.a. inkt, vormen en sluieren
  • Fotograferen
  • Meditatief kleuren
  • Boetseren
  • Beeldhouwen
Deel 3: Kijken in de spiegel; Hoewel het creatief mediteren op zich een heel waardevol proces is, kun je door te reflecteren op je werkstukken nog meer inzicht krijgen in wie je bent, wat er speelt in je leven en wat er nu werkelijk van belang is voor jou.

Deel 4: De ruwe diamant; Wat kun je eigenlijk doen met de ontstane werken?

Voor iedereen die op zoek is naar meer stilte in zijn of haar leven, voor diegenen die de wens hebben om zichzelf creatief te uiten en voor diegene die in zijn praktijk of organisatie in gesprek wil komen met anderen is creatief mediteren een optie. De, bij voorkeur, dagelijkse oefeningen vragen wel tijd, aandacht en discipline van je. Want... Het is aandacht die kleur geeft aan bloemen, geur aan het vers gemaaide gras, gezang van de vogels en smaak aan de wijn.
Dus sla aan het creatief mediteren en spoel de modder uit je ogen en poets de spetters van je spiegel zodat je weer de ware aard van jezelf en de wereld om je heen kunt zien.

Creatief mediteren
voor meer bewustzijn, ontspanning en creativiteit
Wendy Smit
Uitgave van A3 boeken, Geesteren
www.a3boeken.nl
ISBN 978 94 91557 32 3

Krista Feije
Onze Lieve Aardevrouwe










Reacties

Populaire posts