Het hele jaarfeesten lente en zomer #recensie

Van het vereren van de lentegodin tot het verslaan van de brooddraak

Terwijl het Zuiden zich vergaapt aan prachtige praalwagens, sluit ik met een zucht het boek Het hele jaarFEESTEN. Een half jaar vol rituelen, natuurbeleving en recepten is aan mij voorbij getrokken. Tientallen oranje kleefblaadjes vol lovende woorden sieren mijn tafel, nu het boek uit is. Waar moet ik beginnen met mijn lofzang?

Schrijfsters Lisa Wade, bekend van het Klokhuis en haar columns in Ouders van Nu, en
Daan Rot, bekend van haar blog Maandagdaandag en haar beeldcolumn in Kiind Magazine, nemen je in dit inspirerende boek mee langs zeven jaarfeesten in de lente en de zomer. Je maakt kennis met 'de Rotjes' in de stad en het gezin van Lisa op het platteland. Samen vierden zij het hele jaar feest en maakten, naar eigen zeggen, op eigen chaotische en blije wijze dit boek.

Elk feest begint met een recept of DIY (Do It Yourself). Daarna krijgen we een heerlijk inkijkje in het gezinsleven van de Rotjes. Het verhaal van Daan is herkenbaar, zit vol tradities en geeft je een gevoel van vrijheid. In dit gezin wil je, als kind, opgroeien! Na een aantal toepasselijke recepten trakteert meesterverteller Lisa je op een beeldend verhaal die je vervult met zachtheid en melancholie. Je beleeft het jaarfeest door deelgenoot te worden van de onbevangenheid van Lisa's dochter, die (regelmatig blootsvoets) op de liefste liedjes door het jaar heen danst. Alle jaarfeestliedjes zijn in het boek opgenomen en de melodieën zijn terug te vinden op vrijeschoolliederen.nl. Lisa en Daan geven in het onderdeel 'wat & hoe' betekenis aan elk feest. Er is aandacht voor de voorchristelijke cultuur en de christelijke rituelen. En met eenvoudige vergelijkingen zie je in de natuur je eigen leven gereflecteerd. Elk jaarfeest wordt afgesloten met creatieve tips, met voor elke leeftijd de juiste diepgang. Weinig of niets gaat verloren. Zo worden de zilverpapiertjes waarin de paaseitjes verstopt zaten met Pinksteren vermaakt tot een prachtige ketting en de overgebleven paashazen versmolten tot een chocoladefondue.

In dit 'dagboek' vol mijmeringen, toffe ideeën en waardevolle kennis van vroegere tijden wordt de natuur gezien als een feest en jij mag dit feest meevieren. Laat je verwonderen door de persoonlijke en betoverende foto's en (soms poëtische) teksten in het boek en blader van Maria lichtmis in februari naar het Michaëlsfeest in september. En als je er geen genoeg van kunt krijgen... er is ook Het hele jaarFEESTEN herfst en winter.

Een absolute aanrader voor (groot)ouders, leerkrachten en mensen in de kinderopvang!

het hele jaarFEESTEN
Lisa Wade & Daan Rot
Uitgeverij Christofoor
www.christofoor.nl
ISBN 9789060388617
Krista Feije
Onze Lieve Aardevrouwe

Reacties

Populaire posts