Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong #recensie

Verbinden met de wereld om hen heen

Uitgeverij Christofoor heeft in samenwerking met een aantal Nederlandse auteurs een serie boeken ontwikkeld over het thema OPGROEIEN. In deze serie zijn inmiddels 16 delen verschenen en Kleuters met een ontwikkelingvoorsprong is hier één van. Hoogbegaafdheidsspecialist, juf aan de vrijeschool en moeder Sam Tomlow schreef een verhelderend boek over de wereld van de 'wakkere' kleuter. Voor ouders, leerkrachten, intern begeleiders en anderen die zich met de opvoeding van deze kinderen verbonden hebben geeft Sam antwoordt op de vraag: Hoe gaan we om met kleuters die vroeg wakker zijn in het denken?

In uitgebreide hoofdstukken lees je alles over de ontwikkelingsfasen van een kind versus die van een kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong. De theorie wordt afgewisseld met persoonlijke ervaringen en observaties en door de vele krachtige voorbeelden opent zich langzaam de wereld van de kleuter met snelle hersens. Verspreid over de hoofdstukken krijgt de lezer tools voor een vaak eenvoudige aanpassing in de communicatie met het kind en in het geboden onderwijs. De uitdagingen die we deze kinderen willen bieden om hen te blijven boeien en binden zijn verrassend simpel.

De wakkere kleuter ontwikkelt zich anders en dit vraagt om een andere benadering. Bij kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong zit het leren niet alleen in het denken, aldus Sam Tomlow. Deze kinderen komen niet altijd de lesstof leren op school. Deze kinderen hebben het, met als ieder kind, nodig om thuis te komen in het eigen lichaam, om bewust te worden waar ze staan ten opzichte van de ander. Ze hebben het nodig om zich te verbinden met zichzelf, met mensen, met de natuur en de wereld om hen heen.

En hier is deze oud-kleuterjuf het helemaal mee eens!

Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong
Serie OPGROEIEN
Sam Tomlow
Uitgeverij Christofoor
ISBN 9789060388723

Krista Feije
Onze Lieve Aardevrouwe blog
Ons Lieve Aardekind blog



Reacties

Populaire posts